Na een intake gesprek voert de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uit, en komen diverse aspecten aan de orde. De podotherapeut zal naast een uitgebreide inspectie de beweeglijkheid en de stabiliteit van de gewrichten in de voeten en enkels onderzoeken. Tijdens het lopen wordt gekeken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en indien nodig ook naar de beweging van de knieën, heupen en romp. Indien nodig wordt ook een functieonderzoek van de knieën, heupen en/of rug uitgevoerd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aanvullende spiertesten of een vaatonderzoek uit te voeren. Verder spelen schoenen een zeer belangrijke rol en ook deze zullen worden beoordeeld, en indien nodig zal een drukmeting in de schoen worden uitgevoerd. Bij het onderzoek komen dus alle aspecten aan de orde, zowel de medische aspecten als de biomechanische aspecten. Na afronding van het onderzoek bespreekt de podotherapeut samen met u de resultaten en bevindingen, waarna in overleg een behandelplan opgesteld kan worden. Onze podotherapeuten zijn zeer breed opgeleid. In de praktijk zal het zo zijn dat allerlei factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van klachten. Met al deze factoren wordt rekening gehouden bij het bepalen van de therapie en het uit te voeren behandelplan.

Zonder verwijzing van uw (huis)arts rechtstreeks naar de podotherapeut
U kunt rechtstreeks, zonder verwijzing van huisarts of medisch specialist een afspraak maken met een van onze podotherapeuten. Deze onderzoekt en behandelt uw klachten en is een specialist in de voetengezondheidszorg.
Welke klachten behandelen onze podotherapeuten?
- klachten veroorzaakt door standsafwijkingen aan voeten, inclusief de tenen en de nagels
- klachten veroorzaakt door mobiliteitsbeperkingen of slijtage in de voet
- klachten veroorzaakt door overbelasting
- vermoeidheidsklachten
- specifieke standsafwijkingen/voetproblemen bij kinderen
- sportblessures
- problemen in knie, heup of rug, veroorzaakt door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon
- huid- en nagelaandoeningen zoals overmatig eelt, likdoorns of ingroeiende nagels
- specifieke klachten bij risicopatiënten met vaatlijden, diabetes mellitus of reuma
- preventief voetonderzoek/schoenadvies
Welke therapieën kunnen onze podotherapeuten toepassen?
- diverse soorten zool therapieën , afgestemd op uw aandoening
- orthesen/prothesen
- orthonyxie (nagelbeugel)
- instrumentele behandeling
- voorlopige/tijdelijke therapieën ( druk ontlastende bandages, diverse soorten taping)
- manuele technieken
- schoenadviezen/ schoenaanpassingen/(semi)orthopedische schoenvoorzieningen
- specifieke wondbehandelingen
De Diabetespodotherapeut
Het voorkomen en adequaat behandelen van voetcomplicaties bij diabetes heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn omgeving. De diabetespodotherapeut is een gespecialiseerde podotherapeut die zich richt op specifieke zorgvragen omtrent de diabetische voet.
Diabetespodotherapeuten behandelen patiënten met diabetes mellitus die klachten hebben van de onderste extremiteit of een verhoogd risico hebben op voetproblemen ten gevolge van diabetes. Ook geven zij preventief advies aangaande complicaties, die veelal in een later stadium van de ziekte optreden. Het tijdig diagnosticeren en het opstellen van een juist behandelplan bij een complex diabetisch voetprobleem behoeft echter veel expertise. Met name deze complexe voetzorg en wondbehandeling vallen onder de expertise van de diabetespodotherapeut.
De diabetespodotherapeut wordt gezien als dé specialist op het gebied van de diabetische voet en vervult vaak een centrale rol in het netwerk met andere zorgverleners. Hierbij zijn vaak meerdere professionals betrokken, en daarom werkt onze diabetespodotherapeut nauw samen met huisarts, internist, (vaat)chirurg, orthopedisch schoenmaker of revalidatiearts. Complexe diabetische voetzorg is zorg op maat, zonder onnodig lange wachttijden, en waarbij de specifieke zorgvragen en behoeften van de individuele patiënt centraal staan.